invatam spaniola pas cu pas...pasul 1

minimul pe care trebuie sa-l stii intr-o tara straina e sa intrebi unde e toaleta. restul poa sa mai astepte, nu? :) in spaniola- ¿donde están los servicios?   

dar daca vrei sa inveti spaniola bine, ai aici o metoda. ideea e sa nu te stresezi ca la scoala, dar sa fii atent cand citesti, o ora pe zi. intai citesti relaxat dar atent un curs de spaniola, cel mai subtirel de la biblioteca, de exemplu. apoi treci un pic prin gramatica, dar atent, si deja mintea ta e pregatita sa asimileze din ce in ce mai puternic spaniola, si prin cele mai cool metode, pe care le si descriu pe scurt aici in blog- poezii, bancuri scurte, filme, stiri, muzici, talk-show-uri pe youtube.  

 inainte de orice fii hotarat(a) sa inveti.

 intr-o luna jumate, daca te tii zilnic de spaniola, o sa acumulezi un vocabular minim de 500 de cuvinte, suficient sa te descurci in orice situatie

primele doua sfaturi

- 1 fii atent sa intelegi ce se spune in spaniola 2 daca e sa inveti ceva inainte de orice, invata verbe, fara verbe esti ”mancat” in orice limba! Ex: vreau= quiero, nu vreau = no quiero, arata-mi= enseñame, spune-mi= dime, pot= puedo, nu pot= no puedo, stiu= sé, nu stiu= no sé ... cele mai importante verbe in spaniola, si nu numai, mi se par urmatoarele: SEGUIR- CORREGIR-DESCARTAR, sigo= continui/nu ma las, corrijo= corectez (cand gresesc), descarto= resping (zic PA fara mila cand nu ma intereseaza).

asta ar fi atitudinea sau, daca vrei, SUMAR- MEJORAR-DESCARTAR, cum vorbesc fotbalistii aici. sumo= sumez ( puncte si asa urc in clasament. cuvinte, si asa invat spaniola cate un pic), MEJORO = imbunatatesc ( fac ceva sa mearga mai bine, de ex atacul, coordonarea, apararea, jocul in faza fixa. in cazul celor ce invatam spaniola- imbunatatesc viteza de reactie la o intrebare in spaniola) , DESCARTO= vezi in paragraful precedent. deci atitudine pozitiva, accentul pe ce mai pun in ghiozdan nu pe ce nu stiu sau nu am. ok?

 revii in blog sa mai ciupesti ceva, un cinci minute, si asa incet incet inveti multe daca nu te intereseaza tre sa stii sa dai la o parte, sa respingi, orice ar fi si din start. asta se invata greu. Sa ajungi sa reactionezi ca in cel mai scurt banc, sigur, nu in sensul zgarceniei, ci in cel de a detecta rapid ce nu te intereseaza si de a respinge imediat: -ITIC! -N-AM -¡JAIMITO! -NO TENGO

 fii deschis sa inveti mai multe cuvinte in continuare dar ai nevoie de o baza. primul pas trebuie sa fie si cel mai relaxat. nu te speria, nu te stresa, incepe usor dar cu atentie. cel mai important e sa fii atent la ce citesti, incet incet creierul retine fara sa-ti dai seama, si a doua sau a treia oara cand auzi citesti un cuvant vei sti ce inseamna.  

1 primele 15 zile- citeste un curs de conversatie cu ceva gramatica in el. zic   citeste-l, nu lua  notite. doar citit. nu te stresa sa retii, dar citeste cu atentie cate un capitol doua in fiecare zi.  daca poti, fa exercitiile de la sfarsitul capitolului, dar nu e obligatoriu, poti citi doar rezolvarile, daca exista. primul pas e familiarizarea cu cuvintele si cu mici reguli de gramatica. orice curs ghid de conversatie e bun.

daca esti fan telenovele, urmareste cu atentie cuvintele in spaniola si traducerea

vezi filme in spaniola. truc -- pune audio in romana si subtitrarea in spaniola, invers decat esti obisnuit. asa vezi cuvintele in spaniola si auzi traducerea lor in romana. te opresti de cate ori e nevoie sau esti interesat

vezi in continuare. da click mai jos-





No hay comentarios:

Publicar un comentario